Nieuws

Terug

Evelien Van Kerckvoorde tweede in Grenoble

Vorig weekend namen Adriaan Dewagtere en Evelien Van Kerckvoorde van onze club deel aan de StarClasswedstrijd in Grenoble voor Junioren D en C. Naast hen ook nog zeven andere Belgen die zich wisten te plaatsen voor deze hoogstaande wedstrijd, waarvan Imke Vandeuren van IRTA Wilrijk en nog zes schaatsers (Nienke, Leander en Martijn Schepers, Bob Roosen, Guillian en Nicholas Van Waasdijk). Maarten Slembrouck ging net als vorig jaar mee als coach voor de Belgen op deze wedstrijd. Er is een positieve evolutie aan de gang waarbij er steeds meer Belgen de vereiste limiettijden behalen die toegang geven voor deze wedstrijd. Op de volgende wedstrijd binnen hetzelfde klassement in Heerenveen van 30 januari tot 1 februari wordt er zelfs nog een grotere deelname van het Belgische kamp verwacht.

Penalties

Het werd al snel duidelijk dat de referees dit jaar heel erg streng zijn als het op penalties aankomt. Op dag 1 van de wedstrijd kregen vier van de negen Belgen een penalty toegesmeerd voor uiteenlopende redenen, gaande van kicking out, offtrack tot impeding. Lang niet altijd was de beslissing van de refs een logisch gevolg van de actie die werd uitgevoerd. Ook kreeg je wel heel snel een penalty voor impeding, zelfs wanneer de schaatsers elkaar amper aanraakten. Jammer genoeg geldt sinds dit jaar dat een schaatser die een penalty toegesmeerd krijgt niet meer mag deelnemen aan de volgende wedstrijden van diezelfde afstand. Wie dus een penalty haalt in de eerste ronde mag meteen enkele wedstrijden op de tribunes toekijken. Een jammerlijke evolutie, want ten slotte wordt er toch veel geld betaald (voornamelijk door de ouders) om hun kinderen aan de start te krijgen van deze wedstrijden.

Mooie plaatsen

Ondanks de strenge jurering slaagden de schaatsers er wel in om goede resultaten neer te zetten. Zo werd Evelien Van Kerckoorde op de 1500m 5e en Leander Schepers 8e op de 1000m en 8e op de 777m. De specialiteit van Evelien blijft natuurlijk de 500m en dat was ook duidelijk. Evelien snelde vrij gemakkelijk naar de finale van de 500m en werd daar makkelijk tweede in een nieuwe besttijd en een nieuw Belgisch record 48.106 bij de Junioren C! De vijfde plaats op de 1500m en de tweede plaats op de 500m bleken uiteindelijk net genoeg voor een tweede plaats in het algemeen klassement omdat in de finale 1000m een droomscenario afspeelde. Evelien zat daar jammer genoeg niet in door een val in de heats (punt in het ijs). In de kwartfinale kreeg ze dan nog een penalty toegesmeerd. Voor de finale stond Evelien tweede met vijf punten voor op de derde. Het enige scenario waarbij Evelien tweede zou blijven, was dat degene die eerste stond, de Zweedse Erika Lindgren ook deze finale won en dat Nina Hogeveen tegen een penalty aanliep. In de laatste bocht probeerde Nina op te schuiven van 3 naar 2, maar maaide daarbij de Italiaanse Gloria Ioriatti omver wat dus die penalty opleverde. Evelien behield zo dus haar tweede plaats en is zo al zeker van deelname aan de Europa Cup Final in Oberstdorf voor de top 8 schaatsers in haar categorie. Enige voorwaarde is dat ze nog aan de start komt op minstens een van de volgende StarClasses. Leander Schepers komt met een 9e plaats ook aardig in de buurt van een finaleplaats.

Adriaan Dewagtere had nogal veel last van stress waardoor een penalty en valpartijen hem op een plaats rangschikten waar hij eigenlijk niet thuishoorde. Ook de andere Belgen deden heel erg hun best. Zo behaalden de meesten zelfs persoonlijke records op de meeste afstanden die ze schaatsten en bevestigden daarbij dat ze zeker en vast hun mannetje konden staan tussen het West-Europese geweld. Coach Maarten was dan ook tevreden na afloop van de wedstrijd van al zijn schaatsers!

Prachtige foto's van thuisfotograaf in Grenoble: hier
Volledige uitslagen via shorttrackonline: hier 

 

Onze sponsors & partners

STKG bedankt onze sponsers, steun hen als wederdienst!

Caboor & Zonen
Bakkerij Arickx
WEB Vlaanderen
MSL-Projects
Uitpas Gent
IJsbaan Kristallijn Gent
Sportstad Gent
Sport Vlaanderen - sporters beleven meer

Heb je nog vragen?

Contacteer ons dan via email: info@stkg.be. Andere mogelijkheden voor contact vind je op onze contactpagina.