Nieuws

Terug

Trainen in tijden van Corona

Beste schaatsers,
 
Er is al heel wat inkt gevloeid over de coronapandemie en dat zal de komende weken en mogelijk maanden niet anders zijn. Ik laat de maatregelen en voorspellingen aan de specialisten over die veel beter kunnen inschatten wat de toekomst brengt. Ik wil echter wel wat advies geven rond het trainen in deze crisisperiode. Jammer genoeg is het schaatsseizoen vroegtijdig stopgezet. In deze tijd is het verantwoord omgaan met waar en met wie je sport van vitaal belang.
 
Het best doe je dat gewoon thuis of in kleine groepen (max 3) om de kans op besmetting te minimaliseren. Zo ben ik zelf zaterdagmorgen nog met twee anderen 90 km gaan fietsen naar de Vlaamse Ardennen. Buitenkomen is geen probleem, maar zorg dat je voldoende afstand houdt van iedereen. Iedereen die je tegenkomt is namelijk een mogelijke kans op besmetting. Voel je je niet goed? Blijf dan thuis en zorg dat je met zo weinig mogelijk mensen in contact komt. Was regelmatig je handen! Vermijd in alle gevallen risicogroepen zoals ouderen of patiënten met een verzwakt immuunsysteem. Jij kunt de ziekte dan wel overleven, de mensen die je besmet kunnen er veel slechter aan toe zijn. En net dat is de reden waarom we allemaal ons steentje moeten bijdragen.
 
Nu het seizoen vroeger is gestopt, gaan we ook de rustperiode vroeger leggen. Het is een goed idee om enkele weken rust te nemen na het seizoen. Dat houdt niet in dat je niet moet sporten, maar dat je dat wel probeert te doen in mindere mate. Je kunt dus rustig wat gaan joggen of rustige fietstochtjes maken. Bij voorkeur doe je dit dus wel alleen. Steek muziek in je oren en dan kan dit zeer ontspannend werken. Vermijd ten allen tijde drukke plaatsen!
 
Vanuit de VLSU zijn er ook drie filmpjes gemaakt die jullie inspiratie kunnen geven om op een zeer beperkte ruimte te sporten: https://www.youtube.com/channel/UCTPIsHsMNqQXxXh34S3xWlA
Bekijk deze zeker eens. Zowat alle oefeningen die erin voorkomen, heb je wel al eens gedaan als je een zomertrainingen hebt meegedaan. In deze eerste weken is het echter niet de bedoeling dat je benen gaan branden. Dat behouden we voor na de rustperiode.
 
Naast deze oefeningen, is het ook raadzaam om je conditie op peil te houden. Specifiek voor schaatsen, raad ik twee zaken aan:
  • Fietsen (op rollen)
  • Schaatsplanken
Rollen heb je misschien toevallig in je garage staan, maar gebruik deze enkel bij slecht weer. Buiten fietsen is nog altijd een goed idee en een pak minder saai dan fietsen op rollen. Het is beter om met de fiets ergens heen te rijden dan met het openbaar vervoer op dit moment. Het beste is alleen te fietsen, maar zeker niet met meer dan 3. Een schaatsplank kun je vrij eenvoudig maken met betonplex, 4 bouten en twee stevige houten latten en boenwas. Een voorbeld van de schaatsplank van deze zomer, kun je hier vinden: https://www.youtube.com/watch?v=4SKP42aN9bE&feature=youtu.be
 
Er gaan stemmen op dat het schaatsseizoen wat vroeger zou kunnen starten in het najaar. Hopelijk is de coronacrisis tegen dan helemaal achter ons. Dat is dan ook de reden waarom we nu al in rust gaan om dan vervroegd het ijs op te kunnen. Meer informatie hierover volgt later. Vanaf mei kunnen we de voorbereidingen voor de zomer starten. Er wordt nog later gecommuniceerd hoe we dat dit jaar gaan aanpakken en uiteraard moeten we ook rekening houden met het scenario dat er in mei nog geen samenkomsten mogelijk zullen zijn. Ik heb echter wel enkele ideetjes hoe we daar rond kunnen werken, maar laat ons hopen dat dat niet nodig is.
 
Wees voorzichtig, want de hulpverleners in het ziekenhuis moeten zich nu kunnen concentreren om de coronadreiging! Ik hoop jullie allemaal binnenkort terug te zien. Als je vragen hebt, mag je me die altijd stellen.
 
Met vriendelijke groeten

Maarten Slembrouck
coach STKG

Onze sponsors & partners

STKG bedankt onze sponsers, steun hen als wederdienst!

Caboor & Zonen
Bakkerij Arickx
WEB Vlaanderen
MSL-Projects
Uitpas Gent
IJsbaan Kristallijn Gent
Sportstad Gent
Sport Vlaanderen - sporters beleven meer

Heb je nog vragen?

Contacteer ons dan via email: info@stkg.be. Andere mogelijkheden voor contact vind je op onze contactpagina.