Nieuws

Terug

Team BEL haalt World Cup medaille op de Relay 5000m Heren

Het Belgisch nationaal team heeft brons behaald op de Relay 5000m Heren in Seoul (KOR). De ploeg die bestond uit Stijn Desmet (IDA), Adriaan Dewagtere (STKG), Enzo Proost (STKG) en Warre Van Damme STKG) liet op dit event niets liggen. Al in de heats slaagde Stijn Desmet erin om in de laatste ronde nog Steven Dubois (CAN) in te halen waardoor de leider in het Relayklassement de volgende ronde al meteen misliep en dit de weg opende om nog verder te raken op het event. 

In de halve finale werd team België onderuit geschaatst door team Hongarije. De actie van Hongarije op België werd bestraft omdat de schaatser uit Hongarije van zijn lijn afweek en zo Enzo Proost aanreed met de valpartij tot gevolg. Enzo hield tijdens de actie zijn hoofd koel waardoor hij zich niet liet verleiden om de slechte actie te blokkeren en zo zelf een penalty te riskeren. Dankzij de jurybeslissing werd Team België opgevist en werden ze als vijfde ploeg toegevoegd aan de A-finale.

De verwachtingen in die A-finale voor een medaille zijn er altijd wel een beetje, maar we moeten ook realistisch blijven. Zowel Adriaan als Stijn hadden eerder op de dag de repechages overleefd en het hoofdprogramma geschaatst en dat kruipt natuurlijk ook al in de benen. De andere ploegen zijn ook niet te onderschatten en het komt dan ook neer op druk zetten door zo goed mogelijk mee te schaatsen en geen fouten te maken. Dat is precies wat Team België deed. Alle vier schaatsten ze de ziel uit hun lijf om bij de vier concurrenten te blijven. Met 14 ronden te gaan, kwam Team Korea door eigen toedoen ten val waardoor België virtueel minstens 4e zou worden en dat boost de moraal nog meer. De Italianen gingen nog in de fout in de allerlaatste ronde door een slechte inhaalactie op team Nederland en werden daarvoor bestraft. Hierdoor kwam Team België op het podium terecht achter Team China en Team Nederland! Dat deze World Cup medaille op deze discipline behaald wordt met 3 STKG'ers en Stijn Desmet, de beste Belgische schaatser van het moment, maakt het voor ons als club nog extra speciaal.

Team België staat nu trouwens vierde in het wereldbekerklassement en is zelfs het eerste Europese land in deze ranking. We mogen daar heel fier op zijn en dat belooft ook vuurwerk voor de Europese Kampioenschappen in januari! Deze hechte groep schaatsers heeft alvast bewezen dat ze samen ver kunnen komen. Een dikke proficiat!

Individueel was er ook nog goud voor Hanne Desmet (IDA) op de 1000m en brons op de 1500m. Een geslaagd weekend voor de Belgen!

 

 

Onze sponsors & partners

STKG bedankt onze sponsers, steun hen als wederdienst!

Caboor & Zonen
Bakkerij Arickx
WEB Vlaanderen
MSL-Projects
Uitpas Gent
IJsbaan Kristallijn Gent
Sportstad Gent
Sport Vlaanderen - sporters beleven meer

Heb je nog vragen?

Contacteer ons dan via email: info@stkg.be. Andere mogelijkheden voor contact vind je op onze contactpagina.